maagdarmproblemen, slechte stoelgang, prikkelbare darmsyndroom

Het maagdarmkanaal zorgt er o.a. voor dat het voedsel dat wij tot ons nemen, verteerd en opgenomen wordt om het lichaam te voorzien van de noodzakelijke voedingsstoffen. Maar dat is lang niet alles.

 

Een goede maagfunctie is tevens nodig voor aanmaak van maagzuur. Dat is belangrijk voor de vertering van eiwitten, voor het vernietigen van ziekteverwekkers en voor aanmaak van een factor voor opname van vitamine B12. Langdurig gebruik van maagzuurremmers heeft daarop invloed, wat zich kan uiten in bv. een vitamine B12-tekort of onvolledige eiwitvertering.

 

Een goede darmfunctie is mogelijk wanneer darmbacteriën zorgen voor een gezonde slijmlaag, die tevens ongewenste indringers tegenhoudt. Een niet goed functionerende beschermlaag (zgn "lekkende darm") doet allergieën, ontstekingen en andere gezondheidsproblemen ontstaan. Een gezonde darm blijkt dan ook belangrijk voor ons immuunsysteem, stemming en hormoonstofwisseling. 

 

Slechte voedingsgewoonten, gebruik van medicijnen en stress zijn factoren die ertoe kunnen leiden dat het maagdarmkanaal niet goed functioneert, met als mogelijk gevolg voedselovergevoeligheid, een slechte stoelgang en verminderde afweer.

Een dieetadvies kan de eerste stap zijn op weg naar een gezond functionerend maagdarmkanaal en gezondheid.

 

prikkelbare darmsyndroom

Wanneer de darmen niet goed functioneren, pijnlijk zijn, en wisselend diarree en verstopping optreedt, en er verder geen bijzonderheden met onderzoek vastgesteld zijn, wordt dikwijls de diagnose "prikkelbare darmsyndroom" gesteld. Vroeger werd dan een vezelrijk dieet geadviseerd. Nu wordt een advies op maat gegeven, waarbij niet per definitie grof volkorenbrood geadviseerd wordt. 

 

low-FODMaP
Dit is een dieet voor mensen die last hebben van opgeblazen buik, diarree en pijnlijke darmen, met vermoeden van een relatie met voeding. Daarmee kan vastgesteld worden om welke voedingsmiddelen het gaat, bv. gluten, lactose, glucosinolaten etc. Het is een dieet, dat gedurende 4-6 weken streng gevolgd moet worden, maar soms al na enkele dagen de eerste positieve effecten laat merken. Bij het stapsgewijs opbouwen naar volwaardige voeding is hulp van een diëtist absoluut zinvol.

 

praktijk voor voeding & gezondheid 0